Bagaimana Cara Guna Whatsapp Untuk Pelbagai Peranti

Bagaimana Cara Guna Whatsapp Untuk Pelbagai Peranti (2021)

WhatsApp baru-baru ini melancarkan sokongan berbilang peranti dan kini telah mula melancarkan ciri yang sangat diminta ini kepada penguji beta. Dengan sokongan berbilang peranti, anda boleh menggunakan akaun WhatsApp yang sama di beberapa peranti tanpa perlu memastikan telefon anda bersambung ke internet. Sekiranya menggunakan WhatsApp dari semua peranti anda secara bebas adalah sesuatu yang anda minati, baca hingga akhir untuk mengetahui semua mengenai ciri pelbagai peranti WhatsApp. Kami akan memperincikan cara menyemak sama ada anda mempunyai akses kepada beta berbilang peranti, cara mendayakan dan menggunakan WhatsApp pada berbilang peranti.

Gunakan WhatsApp pada Berbilang Peranti (2021)

Semasa menulis artikel ini, WhatsApp secara beransur-ansur melancarkan sokongan beta pelbagai peranti pada peranti Android dan iOS. Walaupun anda menggunakan versi beta, mungkin anda tidak jumpa ciri tersebut kerana ia adalah pelancaran terhad. Dengan itu, mari kita lihat bagaimana anda dapat memeriksa sama ada akaun WhatsApp anda menyokong ciri berbilang peranti dan bagaimana anda boleh mengaktifkannya sekarang.

Apakah Sokongan Berbilang Peranti di WhatsApp dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Ciri pelbagai peranti WhatsApp membolehkan anda menggunakan akaun WhatsApp anda secara serentak di telefon anda dan hingga empat peranti lain. Peranti ini merangkumi WhatsApp Web, WhatsApp Desktop untuk Windows, WhatsApp Desktop untuk Mac, dan Facebook Portal. Bahagian terbaik di sini ialah anda masih dapat menggunakan WhatsApp pada peranti ini walaupun telefon anda terputus sambungan internet. Malangnya, anda belum dapat menggunakan akaun WhatsApp (atau nombor telefon) yang sama pada dua telefon.

 

Sebelum kita mencapai langkah-langkah untuk menggunakan satu akaun WhatsApp pada peranti yang berbeza, penting untuk mengetahui bagaimana sokongan berbilang peranti berfungsi untuk mengatasi masalah privasi. Lagipun, seseorang tidak boleh menjejaskan privasi demi kemudahan, terutama dalam aplikasi pesanan peribadi, bukan?

 

Dalam keadaannya sekarang, WhatsApp menggunakan aplikasi telefon anda sebagai peranti utama, dan semua platform lain seperti aplikasi WhatsApp Web atau Windows / Mac bergantung pada sambungan ini untuk berfungsi. Itulah sebabnya mengapa anda selalu memastikan telefon anda tetap terhubung ke internet semasa menggunakan WhatsApp Web atau Desktop. Kehidupan mesej dalam seni bina semasa kelihatan seperti ini:

Untuk mengatasi batasan memerlukan telefon aktif, WhatsApp telah merombak seni bina asasnya tentang cara apl pemesejannya berfungsi. Menurut syarikat itu, ia kini menggunakan pendekatan klien-fanout di mana setiap peranti mempunyai kunci identiti sendiri. Plus, WhatsApp membuat sesi enkripsi berpasangan di mana pelanggan mengenkripsi mesej dan menghantarnya ke semua peranti pengguna yang dipautkan.

Di sini, WhatsApp mengatakan bahawa setiap mesej disulitkan secara individu menggunakan sesi penyulitan berpasangan yang telah ditetapkan dengan setiap peranti, dan mesej tidak disimpan di pelayan setelah dihantar. Syarikat itu menggunakan skim penyulitan kunci penghantar berskala daripada Protokol Isyarat untuk perbualan kumpulan. Inilah cara seni bina pelbagai peranti baru berfungsi untuk mesej WhatsApp:

Cara Mendaftar dalam WhatsApp Multi-Device Beta
Pada masa ini, anda memerlukan versi beta WhatsApp untuk menguji ciri berbilang peranti, dan program beta penuh pada Android dan iOS. Oleh itu, jika anda sudah mendaftar dalam program beta WhatsApp, berikut adalah cara mendaftar untuk ujian beta pelbagai peranti WhatsApp:

1. Buka WhatsApp dan ketik menu tiga titik menegak di sudut kanan atas. Daripada senarai pilihan yang muncul, ketik pada “Peranti terpaut”.

2. Jika akaun WhatsApp anda telah menerima sokongan berbilang peranti, anda akan melihat pilihan “beta berbilang peranti” baharu di sini. Ketuk dan tekan “Gabung beta” untuk bergabung dengan program beta pelbagai peranti WhatsApp.

3. WhatsApp kini akan memberi amaran kepada anda bahawa anda perlu memautkan peranti pasangan anda sekali lagi. Ketuk “Teruskan” untuk mengesahkan tindakan anda, dan dengan baik, anda telah berjaya menyertai beta pelbagai peranti. Sekiranya anda berubah pikiran, anda selalu dapat kembali ke halaman tetapan “Peranti yang dipautkan” dan meninggalkan program beta pelbagai peranti.

Gunakan Akaun WhatsApp yang Sama pada Berbilang Peranti
Memandangkan anda telah mendaftar untuk beta berbilang peranti, tiba masanya untuk memautkan peranti anda. Untuk melakukannya, ikuti langkah di bawah:

1. Buka skrin “Peranti terpaut” dalam WhatsApp pada telefon anda dan buka apl WhatsApp Web atau Desktop pada PC anda. Setelah kod QR muncul, klik pada “LINK A DEVICE” pada telefon anda dan imbas kod QR pada PC atau peranti portal Facebook anda.

2. Begitu juga, anda boleh memautkan sehingga empat peranti pada masa yang sama. Di sini, saya telah memautkan tiga penyemak imbas dan aplikasi Desktop WhatsApp untuk Windows dengan akaun saya, seperti yang anda boleh lihat dalam imej di bawah. Perlu diingat bahawa peranti terpaut ini akan terputus jika anda tidak menggunakan telefon anda selama lebih dari 14 hari.

3. Jika anda tidak lagi ingin menggunakan WhatsApp pada perangkat tertentu, Anda dapat mengetuk perangkat sasaran dari halaman Perangkut terpaut dan memilih opsi “Keluar”. Sebagai alternatif, anda boleh memilih untuk log keluar daripada peranti berkenaan juga.

Sokongan Berbilang Peranti WhatsApp Dijelaskan
Jadi, itu semua yang perlu anda ketahui mengenai penggunaan WhatsApp pada pelbagai peranti. Kami berharap ini dapat menghapuskan semua keraguan anda mengenai sokongan berbilang peranti WhatsApp. Jika anda mempunyai sebarang keraguan lagi, sila tanya mereka di bahagian komen di bawah. Kami akan berusaha membantu anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*